Στοιχεία Επικοινωνίας


ARION PLUS
Πληροφορίες Ασφαλείας & Υγιεινής

Διαβάστε τους 10 απλούς τρόπους που προτείνουμε για να αποθαρρύνετε τους εισβολείς από το να διαρρήξουν την οικία σας

secure-protect-prevent
 1. Αφήστε ένα φως αναμμένο όταν βγαίνετε έξω
 2. Κλείστε όλα τα παράθυρα όταν φεύγετε από το σπίτι.
 3. Πάντα να κλειδώνετε τις πόρτες, ακόμα και όταν πρόκειται να επιστρέψετε σε 10 λεπτά!
 4. Πάρτε έναν σκύλο (όχι ένα γλυκούλη).  Ακόμα καλύτερα: πάρτε μία χήνα.
 5. Ζητείστε από τους ηλικιωμένους γείτονές σας να έχουν υπόψη τους το σπίτι σας.
 6. Σημαδέψτε την τηλεόραση, λαπτοπ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με τα αρχικά σας.
 7. Μην αφήνετε έξω ένα επιπλέον κλειδί: Δεν είστε τόσο έξυπνοι!
 8. Βρίσκεστε σε διακοπές; Ζητείστε σε κάποιον φίλο να μαζεύει τις συγκεντρωμένες εφημερίδες/περιοδικά.
 9. Μην αφήνετε έξω την σκάλα σας, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ‘πάτημα’ προς το παράθυρό σας.
 10.  Εμπιστευτείτε την Arion Plus για την προστασία του σπιτιού σας!

Φεύγετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Δείτε κάποιες συμβουλές...

holiday-tips
Ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας; Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας θα είναι προστατευμένο πριν φύγετε, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε να μην το βρείτε άνω κάτω. Ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές μας και κρατήσετε το σπίτι σας και τα όλα τα πράγματά σας ασφαλή, ενώ είστε σε διακοπές.
1. Προετοιμαστείτε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
Μια καλή ιδέα είναι να δώσετε σε έναν συγγενή σας ένα κλειδί του σπιτιού σας, ώστε να μπορεί να ρίξει μια ματιά ανά πάσα ώρα και στιγμή στο σπίτι σας. Δώστε λοιπόν το κλειδί του σπιτιού σας και αφήστε του και μία λίστα με τηλεφωνικούς αριθμούς που μπορεί να σας βρει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
2. Μαζέψτε τα γράμματα και τα διαφημίστηκα φυλλάδια από την πόρτα του σπιτιού σας.
Πείτε σε κάποιον φίλο-η σας να μαζεύει την αλληλογραφία σας, γιατί αν μαζευτούν αρκετό καιρό στην πόρτα σας, θα είναι σαν να λέτε «Λείπω για διακοπές». Αν δεν έχετε κάποιον να μαζεύει την αλληλογραφία σας τότε επικοινωνήστε με το ταχυδρομείο της περιοχή σας.
3. Δεν υπάρχει λόγος να διατυμπανίζετε ότι θα λείπετε από 1-8 έως 30-8…
Αποφύγετε να λέτε τις ημερομηνίες που θα λείπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ποτέ δεν ξέρεις ποιος παρακολουθεί! Και αν έχετε ένα γείτονα που θα προσέχει το κατοικίδιό σας, καλό θα ήταν να του ζητήσετε να ανοίγει τις κουρτίνες την ημέρα και να τις κλείνει τη νύχτα, έτσι θα φαίνεται ότι κάποιος ζει μέσα.
4. Αποσυνδέστε από το ρεύματα τις ηλεκτρικές σας συσκευές
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει από το δίκτυο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεις, βραστήρες, τοστιέρες και στερεοφωνικά. Αφήστε μόνο το ψυγείο και τον καταψύκτη σας στην πρίζα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με μία αύξηση της τάσης που μπορεί να συμβεί, ενώ εσείς θα είστε μακριά.
5. Αυτόματος φωτισμός 
Καλό είναι να υπάρχει ένας χρονοδιακόπτης μέσα στο σπίτι ο οποίος θα είναι ικανός να ενεργοποιεί 1-2 φώτα του σπιτιού σας που ίσως είναι εμφανές από το δρόμο. Έτσι θα νομίζουν ότι κάποιος είναι μέσα στο σπίτι
6. Δεν χρειάζεται να μετακομίζετε κάθε φορά που θέλετε να πάτε για ένα ποτό ή για φαγητό.
Φεύγοντας από το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο όπου διαμένετε για να πάτε μια βόλτα στα μαγαζιά ή στην παραλία ή κάπου για φαγητό, δεν χρειάζεται να πάρετε όλα τα πράγματα σας μαζί. Πάρτε απλά λίγα χρήματα, το κλειδί και το κινητό σας. Τα υπόλοιπα καλό θα ήταν να τα βάλετε σε ένα ασφαλές σημείο στο ξενοδοχείο.
Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!!!

Θερμοπληξία: Όλες οι σωστές κινήσεις για τις πρώτες βοήθειες!

thermopliksia
Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την απώλεια των υγρών και των αλάτων του σώματος μετά την έκθεση σε θερμότητα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας?
Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμική εξάντληση, ακολουθήστε τις συμβουλές που περιγράφονται παρακάτω:
 • Βάλτε τον να ξεκουραστεί σε ένα δροσερό μέρος. Ιδανικά σε ένα δωμάτιο με κλιματισμό ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, κάπου στη σκιά.
 • Δώστε του να πιει υγρά, όπως νερό ή ένα αθλητικό ποτό. Συνεχίστε να του δίνετε λίγο-λίγο υγρά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα (συνήθως μέσα σε 2-3 ώρες).
 • Μην του δώσετε ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη, διότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αφυδάτωσης.
 • Χρησιμοποιήστε δροσερό νερό (όχι κρύο) στο δέρμα τους. Εάν είναι εφικτό βάλτε τους να κάνουν ένα δροσερό ντους ή μπάνιο. Διαφορερετικά, μουλιάστε μια μπλούζα σε δροσερό νερό και δώστε τη να την φορέσουν.
 • Χαλαρώστε τα ρούχα τους και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες των Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών κατά τη χρήση τους. Οδηγίες από την Αστυνομία!

atm-careful
 1. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.
 • Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
 • Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
 • Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
 • Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
 • Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
 • Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
 • Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
 • Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
 • Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
 • Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
 • Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
 • Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη
      2. Για την προστασία του λογαριασμού σας
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.
 • Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
 • Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε. Δεν θα πρέπει να μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας.
 • Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
 • Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.
 • Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.
 • Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν.
 • Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.
 • Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.
 • Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia

Οι υπολογιστές...και τα μάτια σας!

upologistis-stasi-swmatos
Τι ΔΕΝ προκαλεί ο υπολογιστής μας;

Λόγω της μεγάλης απήχησης που έχουν τα computers στην εποχή που ζούμε, όχι μόνο στο γραφείο αλλά και στο σπίτι, έχει δημιουργηθεί η άποψη ότι οι υπολογιστές μας είναι μηχανήματα βλαβερά για τα μάτια μας. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον οφθαλμίατρό τους, κάνοντας παράπονα για ενοχλήσεις και κούραση στα μάτια τους μετά από παρατεταμένη και συνεχή χρήση του υπολογιστή τους.

Θα πρέπει όμως, να γίνει κατανοητό ότι, πολλές έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, σε όλα τα προηγμένα κράτη, έδειξαν ότι τα video terminals δεν βλάπτουν τα μάτια μας. Κι αυτό διότι αποδείχτηκε ότι τα video terminals εκπέμπουν πολύ λίγη ή καθόλου βλαβερή ακτινοβολία, όπως ακτίνες-Χ ή υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, με απλά λόγια, τα μάτια μας δεν κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα από την οθόνη του υπολογιστή μας.

Τι προκαλεί ο υπολογιστής μας;

Ωστόσο, πολλοί παραπονιούνται για ενοχλήσεις που έχουν στα μάτια τους μετά από πολλές ώρες μπροστά στο monitor. Τα μάτια μπορεί να είναι ελαφρά ερεθισμένα (δηλ. ελαφρώς κόκκινα), να υπάρχει η αίσθηση ξένου σώματος και βάρους στους βολβούς, να δακρύζουν ενώ η όραση να θολώνει. Ολα αυτά είναι συχνά φαινόμενα και απολύτως πραγματικά. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Η συνεχής προσείλωση στην οθόνη, μας κάνει να ανοιγοκλείνουμε αντανακλαστικά τα μάτια μας όλο και λιγότερο. Αυτό έχει ως συνέπεια το δακρυικό φίλμ, που καλύπτει τα μάτια μας να εξατμίζεται πιο εύκολα και να δημιουργείται μια κατάσταση ελαφράς ξηροφθαλμίας. Αυτό επιδεινώνεται αν το μικροκλίμα στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι καλό (ξηρασία περιβάλλοντος, air condition ή πολύ ζέστη, κακός φωτισμός). Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι τα παραπάνω που αναφέραμε.

Πολλές φορές έχουμε και πονοκεφάλους ή ζαλάδες. Αυτό οφείλεται στην στάση που παίρνουμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας. Μια συνεχής και σταθερή στάση, ειδικά αν ο κομπιούτερ βρίσκεται πιο ψηλά από το επίπεδο της κεφαλής μας, προκαλεί τάσεις στον αυχένα μας. Ως συνέπεια, προκαλούνται μυοτασικές κεφαλαλγίες και ζαλάδες.

Επίσης, τα μάτια μας βρίσκονται σε μια διαρκή αλλαγή εστίας σε κοντινή απόσταση (στο πληκτρολόγιο, στην οθόνη, στα έγγραφά μας). Και αυτό το γεγονός κουράζει τους μυς των ματιών μας με αποτέλεσμα πονοκέφαλο, βάρος στους βολβούς, ζαλάδα.

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Οι διάφοροι ερευνητές συνιστούν να μην ξεπερνούμε τις 4 συνεχείς ώρες εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή κάνοντας διαλείμματα των 10-15 λεπτών.
 • Κρατήστε μια απόσταση μπροστά από τον υπολογιστή γύρω στα 40 εκατοστά.
 • Η οθόνη θα πρέπει να είναι ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών μας.
 • Έχετε τον σωστό φωτισμό και στη οθόνη και γύρω σας έτσι ώστε να να αποφεύγετε ενοχλητικές ανακλάσεις. Τα ειδικά φίλτρα δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα παρά μόνο στην μείωση των ανακλάσεων.
 • Οι οθόνες TFT, LCD έχουν πολύ καλύτερη ανάλυση ενώ δεν υπάρχει το τρεμοπαίξιμο (flickering) της οθόνης του καθοδικού σωλήνα που κουράζει τα μάτια. Επίσης, οι ανακλάσεις στις οθόνες αυτές είναι πολύ λιγότερες.
 • Εφόσον έχετε πονοκέφαλο, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στο να χαλαρώσουν οι μυς της περιοχής.
 • Αν αισθάνεστε σαν να έχεται άμμο στα μάτια σας, ρίξτε τους κρύο νερό ή χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα. Είναι αποτελεσματικά, ακίνδυνα και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσες φορές θέλετε.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο τα γυαλιά που σας έδωσε ο οφθαλμίατρός σας και εφόσον υπάρχει συνταγή διόρθωσης. Υπάρχουν ειδικά γυαλιά για computers που έχουν ειδικές επιστρώσεις για τη μείωση των ανακλάσεων και 10% σκουρότητα για την αντιμετώπιση της φωτεινότητας της οθόνης. Προσφέρουν πιο ξεκούραστη όραση. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας για τα γυαλιά αυτά ή για εκείνα με διόρθωση που πρέπει να χρησιμοποιείτε.
 • Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να σας ενοχλούν, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, ο οποίος είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να σας δώσει συμβουλές και ειδική θεραπεία αν χρειαστεί.

Συμπέρασμα
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, τα computers δεν είναι βλαβερά για τα μάτια μας. Ευθύνονται, ωστόσο, για κάποια συμπτώματα. Αυτά, όμως, δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες στα μάτια μας, παρά μόνο ενοχλήσεις, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών.

Πηγή: www.teicrete.gr

Κινητά τηλέφωνα & Κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Διαβάστε κάποιες σημαντικές πληροφορίες!

kinita-tilefwna

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν εκπέμπουν σφαιρικά γύρω τους με τον ίδιο τρόπο, αλλά ακτινοβολούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να επικοινωνούν με τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται στην περιοχή που έχει σχεδιαστεί να καλύπτει ο σταθμός βάσης. Είναι, δηλαδή, κατευθυντικές και στο οριζόντιο και στο κατακόρυφο επίπεδο. Οι κεραίες αυτές ακτινοβολούν περισσότερο προς τα εκεί όπου κατευθύνεται η κύρια δέσμη τους και πολύ λιγότερο στις υπόλοιπες κατευθύνσεις.

stathmoi-keraiwn-1
Στους σταθμούς βάσης υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα της ακτινοβολίας στις θέσεις που μπορεί να βρεθεί κάποιος άνθρωπος.
Η ισχύς εκπομπής: η συνολική ισχύς που εκπέμπεται από τα κεραιοσυστήματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς εκπομπής τόσο μεγαλύτερη είναι και η ακτινοβολία που προσπίπτει στις θέσεις που βρίσκονται οι άνθρωποι. Τυπικές τιμές ισχύος στους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι από 10W έως 40W στις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές. Στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές είναι κάτω από 10W.
Το διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας.
Ανάλογα με την κατασκευή τους, οι κεραίες συνήθως δεν εκπέμπουν την ακτινοβολία ομοιόμορφα (σφαιρικά) στο περιβάλλον τους.  Υπάρχουν κατευθύνσεις στις οποίες εκπέμπουν πολύ περισσότερο από άλλες. Η διαφορά στην ένταση της ακτινοβολίας μεταξύ δύο κατευθύνσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 φορές. Οι κατασκευαστές των κεραιών παρέχουν διαγράμματα που δείχνουν πως μεταβάλλεται η ισχύς της ακτινοβολίας στο περιβάλλον των κεραιών συναρτήσει της κατεύθυνσης.
Η απόσταση από την κεραία.
Η ακτινοβολούμενη ισχύς από μια κεραία προς μία κατεύθυνση δεν είναι σταθερή. Μειώνεται πολύ γρήγορα με την απόσταση (με το αντίστροφο τετράγωνο της απόστασης δηλαδή σε διπλάσια απόσταση προσπίπτει το ένα τέταρτο της ακτινοβολίας και σε δεκαπλάσια απόσταση το ένα εκατοστό).
Τα παρεμβαλλόμενα φυσικά ή τεχνητά εμπόδια.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξασθενεί πάρα πολύ στα σημεία που βρίσκονται πίσω από τοίχους ή κάτω από οροφές κτιρίων.
 
Ο ρόλος της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας)
Η ΕΕΑΕ είναι ρυθμιστική αρχή, αρμόδια για την ασφάλεια των ακτινοβολιών και την προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από αυτές. Ειδικότερα όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η ΕΕΑΕ:
 • ελέγχει τις τεχνικές μελέτες ραδιοεκπομπών που υποβάλλουν οι εταιρείες-κάτοχοι των κεραιών και εκδίδει γνωματεύσεις συμμόρφωσης με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού για κάθε εγκατάσταση (προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση σταθμών κεραιών).
 • δημοσιεύει υποδείγματα μελετών για διάφορες κατηγορίες κεραιών.
 • διενεργεί μετρήσεις ακτινοβολίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τα θεσπισμένα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
 • ρυθμίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν την εξουσιοδότηση άλλων συνεργείων να πραγματοποιούν μετρήσεις και προσδιορίζει τον τρόπο διενέργειας μετρήσεων των επιπέδων της
 • ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
 • μεριμνά για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση του προσωπικού όλων των ενδιαφερομένων φορέων σε θέματα προστασίας του κοινού από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
 • αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, την εκπόνηση ερευνητικών μελετών και τη σχετική ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για θέματα προστασίας της υγείας από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

Επιπλέον:

 • στην ΕΕΑΕ έχει ανατεθεί το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Αυτό έχει ως αρμοδιότητα το διαρκή έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μέσω ενός διασυνδεδεμένου συστήματος σταθμών επεξεργασίας και μέτρησης των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και τη διαρκή ενημέρωση του κοινού.
Η ΕΕΑΕ δεν αδειοδοτεί τις εγκαταστάσεις εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Έχοντας ως αποστολή της την προστασία από την ακτινοβολία, συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τις Περιφέρειες και άλλους εμπλεκόμενους στο σύστημα αδειοδότησης φορείς
Πηγή: https://paratiritirioemf.eeae.gr/

Access Control και δυνατότητες: Διευκόλυνση πρόσβασης σε όλους του χώρους με όλους τους τρόπους!

access-control
Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
 1. είτε με ανθρώπινη παρουσία (πχ Φύλακας, Ελεγκτής εισιτηρίων)
 2. είτε με κάποια ηλεκτρονική συσκευή (πχ ένα ηλεκτρικό τουρνικέ)
Και στις δύο περιπτώσεις, καταλαβαίνουμε οτι πρέπει να γίνεται ο έλεγχος για λόγος ασφαλείας σε πολυπληθής χώρους (πχ στάδιο, συναυλιακός χώρος) ή σε χώρους στάθμεσης οχημάτων.
Ο έλεγχος στην πρώτη περίπτωση γίνεται με ανθρώπους ή και με εκπαιδευμένα σκυλιά, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τον ύποπτο αν προσπαθήσει να περάσει ή να αναγνωρίσουν μία ύποπτη κίνηση ώστε έπειτα να συλληφθεί και να αποφευχθεί ίσως μία εγκληματική πράξη που θα μπορούσε να γίνει. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υπάρχουν πιθανότητες αντίδρασης από το άτομο που προσπαθεί να εισέρθει στο χώρο. Αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί ή ακόμη και θάνατοι κάποιον ανθρώπων. Αυτό προφανώς δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Ούτε για τον άνθρωπο της ασφάλειας αλλά ούτε και για τον «ύποπτο». Για να αποφύγουμε λοιπόν και την παραμικρή πιθανότητα τραυματισμού, η τεχνολογία έρχεται να μας βοηθήσει και να μας λύσει τα χέρια.
Ο έλεγχος στη δεύτερη περίπτωση, γίνεται με κάποια ηλεκτρονική συσκευή ελέγχου πρόσβασης. Οι ηλεκτρικές συσκευές που ελέγχουν την πρόσβαση έχουν κάποιες βασικές αρχές λειτουργίας (όπως πχ ανάγνωση μίας κάρτας).
door-access-diagram
Αυτές τις βασικές αρχές θα αναλύσουμε λίγο ποιο κάτω για να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ένα σύστημα πρόσβασης.
Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, λοιπόν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
1) Τα συστήματα για τους ανθρώπους (πχ τουρνικέ, ηλεκτρικές πόρτες)
2) Τα συστήματα για τα οχήματα (πχ αυτόματες μπάρες, roadblockers).
Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να δίνει πρόσβαση μόνο στους ανθρώπους που έχουν εξουσιοδότηση σε αυτό το σύστημα. Την εξουσιοδότηση μπορεί κάθε φορά να τη δίνει ή να την αφαιρεί ο υπεύθυνος ασφαλείας. Ακολουθεί η περιγραφή της αρχής λειτουργίας του συστήματος αυτού.
Υπάρχει ένας κεντρικός πίνακας (στην ουσία εκεί είναι ο εγκέφαλος όλου του συστήματος) και κάποιοι αναγνώστες σημάτων (αυτοί χρειάζονται για να πάρει ο πίνακας την εντολή από τον χρήστη). Χρειάζονται επίσης και κάποιοι ηλεκτρομαγνήτες ή ηλεκτρικά κυπρί (που θα εκτελέσουν την εντολή που θα λάβουν μέσω του πίνακα, απο τους αναγνώστες, να ανοίξουν την πόρτα ή όχι).
Στην ουσία αυτό που έχει γίνει είναι ότι ο φύλακας που στεκόταν στην πόρτα για να ελέγχει κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά, τώρα έχει γίνει ο διαχειριστής του συστήματος πρόσβασης. Έτσι μπορεί να προσθέτει ή να αφαιρεί χρήστες που θα έχουν το δικαίωμα να εισέρθουν σε καμία ή πολλές περιοχές-σημεία ενός χώρου. Ταυτόχρονα, εφόσον αυτός ο διαχειριστής έχει έναν υπολογιστή μπροστά του, μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε σημείο του κτηρίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Στο δεύτερο μέρος, σχετικά με τα οχήματα, ισχύει η ίδια λογική. Απλά τα περιφερειακά προϊόντα που συνδέονται στον πίνακα ελέγχου διαφοροποιούνται κάθε φορά. Αυτό εξαρτάται από το εάν θέλουμε να ανοίγει μία πύλη με αναγνώριση πινακίδας ή εάν θέλουμε να ανοίγει μια πύλη με RF συχνότητες. Σε περίπτωση που θέλουμε να ανοίγει η πύλη βάσει της πινακίδας, τότε πρέπει ο διαχειριστής του συστήματος να περάσει μέσα στο σύστημα τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος, για να γίνεται ταυτοποίηση. Στη δεύτερη περίπτωση που το σύστημα θα λειτουργεί με RF συχνότητες, τότε θα υπάρχει στο όχημα ένα keyfob-access card.  Στην ουσία, αυτό θα αναγνωρίζει ο αναγνώστης και θα ανοίγει η πόρτα (αυτό το βλέπουμε στις αυτόματες μπάρες στα διόδια).
car-access
Εγγραφή και επεξεργασία:
Για την ARION PLUS
Γρατσάνης Γιώργος

Ακούμε διαρκώς πολλές «φήμες» για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Σχολιάζουμε δέκα από τις πιο διαδεδομένες..

think-outside-the-box
Τα παιδιά θα «χαλάσουν» τα μάτια τους αν παρακολουθούν τηλεόραση από πολύ κοντά Ή αν δεν έχουν την οθόνη του υπολογιστή σε επαρκώς ­μακρινή απόσταση?
Οι οφθαλμίατροι εξηγούν ότι είναι πιθανό η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ενασχόληση με τον υπολογιστή να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στα μάτια. Όμως, δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο το γιατί παθαίνουμε μυωπία. Είναι πιθανό να προκαλείται από την πολύωρη παραμονή μας μπροστά στην οθόνη και όχι τόσο από την κοντινή απόσταση. Αυτό, εξάλλου, ενισχύε­ται και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια -που έχει αυξηθεί η τηλεθέαση και η ενασχόληση με τους υπολογιστές- έχουν παράλληλα αυξηθεί και οι άνθρωποι που πάσχουν από μυωπία. Πριν από 30 χρόνια, η μυωπία αφορούσε περίπου το 5-8% του πληθυσμού.
Στις μέρες μας απασχολεί περίπου το 20% και αναμένεται ότι στο μέλλον το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κι άλλο. Μάλιστα, σε ορισμέ­νες ασιατικές χώρες, η μυωπία μπορεί να απασχολεί ­ακόμη και το 60% των ανθρώπων. Όταν περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, τα μάτια αναγκάζονται να προσαρμόζονται, να ζουμάρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα ερέθισμα για τη δημιουργία της μυωπίας. Επιπλέον, όταν εστιάζουμε για πολλές ώρες σε μια οθόνη, τα μάτια δεν ανοιγοκλείνουν τόσο συχνά όσο χρειάζεται (περίπου 16 φορές το λεπτό), αλλά περιορίζονται στις 6-8 φορές το λεπτό, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να κοκκινίζουν, να ερεθίζονται και να κουράζονται (καθώς ο δακρυϊκός αδένας, που χύνει δάκρυα με τους βλεφαρισμούς, δεν λειτουργεί επαρκώς και έτσι δεν υγραίνονται σωστά τα μάτια).
Οι οθόνες των υπολογιστών εκπέμπουν μεγάλη ακτινοβολία?
Αν η οθόνη του υπολογιστή είναι παλαιού τύπου (CRT, οθόνες καθοδικού σωλήνα), τότε παράγει ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία και εκπέμπει μη ορατούς τύπους ακτινοβολίας, που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό. Πρέπει, λοιπόν, να την τοποθετούμε σε απόσταση μισού μέτρου τουλάχιστον από το σώμα μας. Αντίθετα, οι νεότε­ρου τύπου οθόνες (TFT, plasma) δεν εκπέμπουν κάποια μη ορατή ακτινοβολία που μπορεί να αξιολογηθεί ως βιολογικά σημαντική και θεωρούνται πιο ασφαλείς.
Όσοι έχουν βηματοδότη δεν επιτρέπεται να μιλά­νε στο κινητό τηλέφωνο?
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βηματοδότες της νεότερης γενιάς είναι μεν ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά είναι πολύ καλά προστατευμένες. Αυτό συμβαίνει, ώστε να μην κινδυνεύουν να επηρεαστούν από ηλεκτρικές συ­σκευές, ούτε και από τα κινη­τά τηλέφωνα ή την ακτινοβολία τους. Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς που έχουν βάλει βηματοδότη να μην έχουν ­ποτέ το κινητό τους κοντά στο βηματοδότη (π.χ. σε τσέπη σακακιού, πουκαμίσου κλπ.). Αν το χρησιμοποιήσουν, να το κρατάνε από το αυτί που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από εκείνη του βημα­τοδότη. Συνήθως ο βηματο­δότης μπαίνει από την αριστερή πλευρά, οπότε θα πρέπει να μιλάνε από το δεξί αυτί.
Αν μιλάω στο κινητό μου την ώρα που το ­φορτίζω ή όταν βάζω βενζίνη, θα εκραγεί?
Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι από αυτά είναι πάρα ­πολύ μικρές έως και μηδανιμές! Στην περίπτωση της φόρτισης, αν και είναι δύσκολο, δεν είναι εντελώς απίθανο να ­συμβεί έκρηξη της μπαταρίας λόγω υπερθέρμανσης. Όσον αφορά το βενζινάδικο, αν δημιουργηθεί κάποιος σπινθήρας την ώρα που ανοίγετε ή κλείνετε το κινητό, είναι θεωρητικά πιθανό να συμβεί κάποια έκρηξη. Καλό θα ήταν -για κάθε ενδεχόμενο- να βγάζετε το φορτιστή από το κινητό σας όταν πρόκειται να μιλήσετε και να το κλείνετε όταν γεμίζετε το ντεπό­ζιτό σας με βενζίνη. Επίσης, είναι σκόπιμο να φροντίζετε πάντα να αγοράζετε αξιόπιστα ή γνήσια ανταλλακτικά και αξεσουάρ για το τηλέφωνό σας (φορτιστή, μπαταρία κλπ.).
Αν ξεχάσω το κινητό μου ανοιχτό στη διάρκεια της πτήσης, μπορεί να πέσει το αεροπλάνο?
Σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς οδηγίες, απαγορεύεται να είναι ανοιχτά τα κινητά τηλέφωνα στη διάρκεια των πτήσεων, ώστε να αποκλειστεί το -σπάνιο- ενδεχόμενο να δημιουργήσουν προβλήματα στις επικοινωνίες ή στη λειτουργία και τις ενδείξεις των οργάνων πτήσης του αερο­πλάνου. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, θα ήταν να παρεμβληθούν οι συχνότητες των κινητών σε εκείνες των ηλεκτρονικών οργάνων του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν ή να διαστρεβλώσουν τις ενδείξεις τους. Για τον ίδιο λόγο, απαγορεύεται και η χρήση άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. laptop), κυρίως κατά την απογείωση και την προσγείωση. Για να μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας ακόμη και στη διάρκεια των πτήσεων, διεξάγονται το τελευταίο διάστημα έρευνες. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ειδικό σύστημα που θα βρίσκεται πάνω στο αεροσκάφος και μέσω εκείνου θα γίνεται η σύνδεση των τηλεφωνικών σημάτων μόνο με δορυφόρο. Παράλληλα, θα εμποδίζεται η σύνδεση με επίγεια ­δίκτυα, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις επικοι­νωνίες των αεροσκαφών με τους πύργους ελέγχου.
πηγή: vita.gr

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας? Μπορεί να το εγκαταστήσει ο ηλεκτρολόγος μου?

adeiodotisi
Νέα απόφαση για την έκδοση άδειας εργασίας security από 01-01-2012
Αυτά ισχύουν πλέον με το ΦΕΚ 664 της 17ης Μαΐου 2010 όπου καθορίζονται οι τίτλοι επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εργασίας του άρθρου 3 του ν. 2518/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του ν. 3707/2008 και αφορούν στην έκδοση αδείας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Β’ και Γ’.
Έτσι για την έκδοση αδείας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Α’, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει έναν εκ των κατωτέρω τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης:
α. δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας», β. πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 της ειδικότητας «Προσωπικό Ασφαλείας» του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) ή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.).
Για την έκδοση αδείας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Β’, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει έναν εκ των κατωτέρω τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης:
α. Πτυχίο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής της ημεδαπής, Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. β. Πτυχίο του Φυσικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής με ειδικότητα Ραδιοηλεκτρολογίας ή Ηλεκτρονικής. γ. Πτυχίο της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας ειδικότητας Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών. δ. Πτυχίο της Στρατιωτικής Σχολής Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων. ε. Πτυχίο ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ & ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ κατεύθυνσης ηλεκτρονικών. στ. Πτυχίο ή απολυτήριο ανεγνωρισμένης από το Κράτος Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών. ζ. Πτυχίο ή απολυτήριο ανεγνωρισμένης από το Κράτος Μέσης Σχολής Ηλεκτρονικών. η. Πτυχίο Στρατιωτικής Σχολής Ραδιοτεχνίας. θ. Πτυχίο ή απολυτήριο ανεγνωρισμένου εργαστηρίου ελευθέρων επαγγελματικών σπουδών Ραδιοτεχνίας, Τηλεοράσεως και συναφών ειδικοτήτων, ετησίας τουλάχιστον φοίτησης. ι. Πτυχίο ή απολυτήριο Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής (ΤΕΣ), Ειδικότητας «Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης». ια. Πτυχίο ή απολυτήριο T.E.E. Α κύκλου σπουδών των Ειδικοτήτων «Ηλεκτρονικός Συσκευών και Εγκαταστάσεων», «Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών» ή άλλος ισότιμος τίτλος σπουδών. ιβ. Δίπλωμα επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ν. 2009/92 των Ειδικο τήτων: (1) «Τεχνικός Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρακουστικών Διατάξεων». (2) «Ηλεκτρονικός οπτικό – ήλεκτρο – ακουστικών συστημάτων». (3) «Τεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας». (4) «Τεχνικός ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιακών συστημάτων». (5) Άλλων συναφών ειδικοτήτων του Ηλεκτρονικού Τομέα. ιγ. Πτυχίο του τμήματος ειδίκευσης: «Τεχνικός Ηλεκτρονικών Εφαρμογών» του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή ισότιμος τίτλος σπουδών. ιδ. Πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) και T.E.E. Β΄ κύκλου σπουδών των Ειδικοτήτων: (1) «Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμού» (2) «Ηλεκτρονικός Ραδιοτηλεοπτικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων» (3) «Ηλεκτρονικός Αυτοματισμών» (4) «Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών» (5) ή ισότιμος τίτλος σπουδών. ιε. Συναφούς ονομασίας με τα ανωτέρω πτυχίο ή δίπλωμα Σχολών της ημεδαπής, ή ομώνυμο ή συναφούς ονομασίας ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα σχολών της αλλοδαπής. ιστ. Πτυχίο ή δίπλωμα Σχολής της ημεδαπής, αντίστοιχο ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας με τα ανωτέρω πτυχία ή διπλώματα, το οποίο στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου. Την περί αυτού βεβαίωση χορηγεί το αρμόδιο όργανο της Σχολής που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα.
Σύμφωνα με το ν. 3707/2008 στην κατηγορία Α’ εντάσσονται όσοι ασκούν τις εξής δραστηριότητες: α. επιτήρηση ή φύλαξη κινητών ή ακινήτων περιουσι­ακών αγαθών και εγκαταστάσεων, β. προστασία φυσικών προσώπων, γ. ασφαλή μεταφορά με ειδικά διασκευασμένα – τε­θωρακισμένα οχήματα χρημάτων, αξιών, αρχαιοτήτων, έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων, δ. προστασία θεαμάτων, εκθέσεων, συνεδρίων, δια­γωνισμών και αθλητικών εκδηλώσεων, ε. έλεγχο ασφάλειας πληρωμάτων, επιβατών, χειραποσκευών, αποσκευών, φορτίου και ταχυδρομικού υλικού σε αερολιμένες και λιμένες, καθώς και έλεγχο πρόσβα­σης στους χώρους και, εν γένει, στις εγκαταστάσεις αυτών μετά από έγκριση της αρμόδιας αεροπορικής ή λιμενικής αρχής, στ. συνοδεία για την ασφαλή κίνηση οχημάτων που μεταφέρουν ογκώδη ή βαρέα αντικείμενα, με ειδικά οχήματα που φέρουν στοιχεία επισήμανσης, σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4, ζ. συνοδεία αθλητικών αποστολών για την ασφαλή μετακίνησή τους, η. εκπόνηση μελετών και σχεδιασμό μέτρων για την ασφαλή πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων των πε­ριπτώσεων α’ έως και ζ’ της παρούσας παραγράφου.
Στην κατηγορία Β’ εντάσσονται όσοι ασκούν τις εξής δραστηριότητες: θ. εγκατάσταση, συντήρηση και παρακολούθηση λειτουργίας μηχανημάτων και συστημάτων ασφαλείας και συναγερμού, πλην αυτών που τοποθετούνται σε αυτοκίνητο, ι. εκμετάλλευση κέντρων λήψης, ελέγχου και διαβίβασης σημάτων συναγερμού και ια. εκπόνηση μελετών και σχεδιασμό συστημάτων ασφαλείας, αναφορικά με τις δραστηριότητες των περιπτώσεων θ΄ και ι΄ της παρούσας παραγράφου.

Όροι CCTV: Τι είναι τα DNR? Τι είναι το BLC? Τι είναι τα mm του φακού?

wdr
DSP (Digital Video Processing)
DSP σημαίνει: ψηφιακή επεξεργασία σήματος. Το «κέντρο» μιας σύγχρονης κάμερας είναι το DSP chipset! Η δουλειά του DSP σε μία κάμερα είναι η εξής: Επεξεργάζεται ψηφιακά το αναλογικό σήμα βίντεο που του έρχεται από τον αισθητήρα CCD. Πάνω σε αυτό το σήμα, το DSP προσθέτει κάποιες πληροφορίες που βελτιώνουν την τελική εικόνα. Επίσης προσθέτει και κάποιες άλλες βοηθητικές πληροφορίες, όπως π.χ. γραφικό περιβάλλον (OSD Menu), ημερομηνία – ώρα ( date /time), κάλυψη κάποιου σημείου της εικόνας (privatemasking), κ.λπ.
DSP-chipset
WDR (Wide Dynamic Range)
Η λειτουργία WDR χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις, όπου η εικόνα επιτήρησης περιέχει ταυτόχρονα μεγάλες και έντονες διαφορές στα επίπεδα φωτισμού. Για παράδειγμα εάν μια απλή κάμερα (χωρίς WDR) επιτηρεί ένα γραφείο με σχετικά χαμηλά επίπεδα φωτισμού και στο ίδιο πλάνο βρίσκεται ένα ανοιχτό παράθυρο με έντονο ηλιακό φωτισμό. Τότε το αποτέλεσμα στην οθόνη μας θα είναι ο χώρος του γραφείου να απεικονίζεται εντελώς σκοτεινός, ενώ το παράθυρο φωτεινό. Αυτό ήρθε να το λύση η λειτουργία WDR. Μία κάμερα με WDR λαμβάνει ταυτόχρονα δύο εικόνες για κάθε καρέ. Η μία εικόνα εστιάζει και αναδεικνύει την πληροφορία της λιγότερο φωτιζόμενης περιοχής, ενώ η δεύτερη εικόνα μεταφέρει και προσαρμόζει την πληροφορία της έντονα φωτιζόμενης περιοχής. Στη συνέχεια οι δύο εικόνες συνδυάζονται κατά τέτοιον τρόπο από τον ψηφιακό επεξεργαστή σήματος (DSP), ώστε το αποτέλεσμα που λαμβάνουμε στην οθόνη μας να είναι μία απολύτως διακριτή εικόνα, ισορροπημένη σε επίπεδα φωτισμού.
WDR-images
BLC (Back Light Compensation) Αντιστάθμιση οπίσθιου Φωτισμού
Η προσαρμογή οπίσθιου φωτισμού BLC είναι μία κατά περίπτωση πολύ σημαντική λειτουργία. Μερικές φορές ο έντονος φωτισμός που υπάρχει πίσω από ένα αντικείμενο το κάνει να φαίνεται δυσδιάκριτο και πιο σκοτεινό. Σε αυτήν την περίπτωση η κάμερα που διαθέτει λειτουργία BLC προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες φωτισμού. Έτσι, το αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά από την φωτεινή πηγή απεικονίζεται ευκρινώς χωρίς να φαίνεται σκιώδες.
BLC-Off-On
DNR (Dynamic Noise Reduction) Δυναμική Μείωση Φορύβου
Ένα σύνηθες πρόβλημα στη λήψη εικόνας βίντεο από μία κάμερα επιτήρησης είναι ο θόρυβος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δημιουργηθεί θόρυβος, όπως το διάχυτο φως, ο χαμηλός φωτισμός, κ.λπ. Το DNR χρησιμοποιεί κατά την επεξεργασία βίντεο έναν αλγόριθμο που αρχικά εντοπίζει ποια σήματα είναι προϊόν θορύβου. Στη συνέχεια τα εξαφανίζει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη λήψη πιο καθαρής εικόνας, ειδικότερα σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού. Η χρήση DNR είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που θέλουμε εγγραφή σε DVR, με ανίχνευση κίνησης (MotionDetection). Εξαλείφοντας τα προϊόντα θορύβου που μπορεί να ανιχνευτούν ως κίνηση, περιορίζει τα ενδεχόμενα ψευδών συναγερμών (False Alarm).
DNR-images-1
Αuto Iris (Αυτόματη ίριδα)
Ο παραπάνω όρος υποδηλώνει τη δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής του φακού της κάμερας σε διαφορετικά επίπεδα εξωτερικού φωτισμού. Αυτό γίνεται αυξομειώνοντας το άνοιγμα της ίριδας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ίριδα του ανθρώπινου ματιού. Σε υψηλά επίπεδα φωτισμού η ανθρώπινη ίριδα μικραίνει για να μην τυφλωθούμε. Σε μικρότερα επίπεδα φωτισμού ανοίγει έτσι ώστε να συλλέξει περισσότερο φως. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την ίριδα του φακού της κάμερας, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα προσλαμβάνοντος φωτισμού. Η παραπάνω λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν τα επίπεδα φωτισμού ενός επιτηρούμενου χώρου μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της επιτήρησης.
IP Rating (Βαθμός προστασίας IP)
To IP rating προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας της κάμερας από υγρά ή στερεά (π.χ. εξωτερική υγρασία, νερό, σκόνη). Προσδιορίζεται από την ένδειξη IP και έναν διψήφιο αριθμό( π.χ. IP 68). Ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί σε επίπεδο προστασίας από στερεά και ο δεύτερος αριθμός αντιστοιχεί σε επίπεδο προστασίας από υγρά. Οι κάμερες που τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, χωρίς προστασία, θα πρέπει να φέρουν απαραίτητα την ένδειξη βαθμού IP 67 ή ανώτερο.
pinakas
Lux
Μονάδα μέτρησης της έντασης του ορατού φωτός. Σε σχέση με μία κάμερα επιτήρησης, η μονάδα Lux χαρακτηρίζει το ελάχιστο επίπεδο φωτεινότητας ενός χώρου, ώστε αυτή να μπορεί να αποδώσει μία ανθρώπινα ορατή εικόνα. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή σε Lux, τόσο πιο λίγος φωτισμός απαιτείται για να αποδοθεί μια εικόνα. Άρα και τόσο πιο ευαίσθητος θεωρείται ο αισθητήρας. Οι τιμές Lux ποικίλουν ανάλογα με το είδος του αισθητήρα που χρησιμοποιούμε, καθώς και με το είδος και τον αριθμό των φίλτρων που ενσωματώνονται στην κάμερα. Παρόλα αυτά πολλοί κατασκευαστές δεν διευκρινίζουν αν οι τιμές Lux που αναγράφονται αφορούν στην ένταση φωτισμού που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο ή την ένταση φωτισμού στον αισθητήρα.
Τι είναι τα mm των φακών?
Όλες οι κάμερες έχουν φακό κάποιου μεγέθους. Άλλες έχουν 2.8mm άλλες έχουν 6mm. Στις μέρες έχουν κατασκευαστεί κάμερες με varifocal φακούς. Αυτοί μπορούν να μεταβληθούν χειροκίνητα ή μέσω software (motorized lens) ανάλογα με το που θα τοποθετηθούν και πως θέλει ο χρήστης να βλέπει μακριά, κοντά, με μεγάλη γωνία κτλ
Ανάλογα με τον αισθητήρα λοιπόν και τα mm του φακού, οι κάμερες έχουν διαφορετική θέαση.
mm-lens
(Day/Night)
Μία κάμερα που διαθέτει την ένδειξη Day/Night μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, αλλάζοντας αυτόματα κατάσταση λειτουργίας από την θέση ημέρας σε θέση νύκτας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η κάμερα προσλαμβάνει έγχρωμες εικόνες. Όταν το ορατό φως πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, η κάμερα αλλάζει αυτόματα κατάσταση λειτουργίας. Αξιοποιεί το υπέρυθρο φως δημιουργώντας ασπρόμαυρες εικόνες υψηλής ποιότητας. Το υπέρυθρο φως, με μήκος κύματος από 700nm έως 1000nm δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Ανιχνεύεται όμως,  πολύ εύκολα από έναν αισθητήρα CCD. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα φίλτρο IR εμποδίζει τη λήψη υπέρυθρου φωτός. Έτσι δεν δημιουργούνται αντιληπτές παραμορφώσεις των χρωμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της νύκτας το φίλτρο παύει να λειτουργεί, αξιοποιώντας τα επίπεδα υπέρυθρου φωτισμού φτάνοντας την ευαισθησία της κάμερας σε επίπεδα 0,001 Lux ή και χαμηλότερα.
AWB (Auto White balance)
Πρόκειται για μία λειτουργία επεξεργασίας του επίπεδου του ορατού φωτός, έτσι ώστε το λευκό και το μαύρο χρώμα να αποδίδονται σωστά όπως πραγματικά είναι. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα κατά την ψηφιακή επεξεργασία του εικονοσήματος πριν την μεταφορά του προς την οθόνη απεικόνισης (monitor) ή τον ψηφιακό εγγραφέα DVR.
AWB-images
AGC (Automatic Gain Control)
Το κύκλωμα αυτόματης ρύθμισης κέρδους AGC ρυθμίζει αυτόματα την στάθμη του εξερχόμενου εικονοσήματος, έτσι ώστε αυτό να βρίσκεται πάντα στα σωστά επίπεδα σε σχέση με τον εξωτερικό φωτισμό. Πρακτικά, δίνει την δυνατότητα λήψης καλύτερης εικόνας κυρίως σε σημεία με χαμηλό φωτισμό. Η διόρθωση της εικόνας πραγματοποιείται σε όλο το ραστερ και όχι σε κάποιο μέρος αυτού.
agc-images
SMART IR
Η Έξυπνη τεχνολογία υπερύθρων εφευρέθηκε για να λύσει το πρόβλημα των υπέρυθρων LEDs που υπήρχε όταν, τα αντικείμενα ήταν πολύ κοντά στην κάμερα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αντανάκλαση φωτός και έτσι το πρόσωπο ενός ανθρώπου για παράδειγμα να μην φαίνεται κανονικά. Παρακάτω φαίνονται κάμερες που έχουν τεχνολογίες SMART IR και που δεν έχουν. Η διαφορά είναι εμφανής.
smart-ir-images
Τι είναι η ανάλυση μιας κάμερας?
Η ανάλυση σε μία κάμερα είναι το ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για να επιλέξουμε μία κάμερα. Γενικά αν επιλέξουμε κάμερα με υψηλή ανάλυση θα έχουμε καθαρή εικόνα με πολλές λεπτομέριες. Αν επιλέξουμε μια κάμερα με χαμηλή ανάλυση θα έχουμε μια λιγότερο ευδιάκριτη εικόνα με λιγότερες λεπτομέρειες.
Ο όρος αναφέρθηκε πολύ χοντρικά οπότε ας το δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ανάλυση είναι ενός μέσου (πχ κάμερα) είναι το πλήθος των εικονοστιχείων ανα μονάδα μήκους. π.χ. 2400 Pixels ανα ιντσα (ppi).
Απο αυτό καταλαβαίνουμε αμέσως οτι όσα περισσότερα pixels έχουμε σε ενα μέσω αναπαραγωγής εικόνων, η εικόνα μας θα είναι πολύ καθαρή και με πολλές λεπτομέρειες.
Οι τιμές ανάλυσης σε εικονοστοιχεία μπορούν να εκφραστούν:
 • Είτε ως ενιαίος αριθμός, όπως σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, π.χ. «3 megapixel». Αυτό σημαίνει ότι η μηχανή έχει ονομαστικά τρία εκατομμύρια εικονοστοιχεία,
 • ή ως ζεύγος αριθμών, όπως, π.χ. εικόνα «640 επί 480». Η έκφραση αυτή σημαίνει ότι η εικόνα έχει 640 εικονοστοιχεία κατά μήκος και 480 καθ’ ύψος και επομένως συνολικό αριθμό 640 x 480 = 307.200 εικονοστοιχεία (ή 0,3 megapixels).
resolution(1)
Πηγή: http://www.digitalnet.gr/
Έρευνα – Εικόνες – Επεξεργασία, Γρατσάνης Γιώργος για την ARION PLUS

To arionplus.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα Ασφάλεια & Προσωπικά Δεδομένα